Teknik mülakat yöntemleri

By -

Beğensek de beğenmesek de, günümüzde teknolojiden kaçış yok! İşin başarısı açısından iyi bir teknik lideri işe almak çok önemli ve zor, hele teknolojiden pek anlamayan/takip etmeyen birisi iseniz daha da zor. Bu zorluğu göz önünde bulundurarak, Young Entrepreneur Council (YEC) bünyesindeki başarılı firma sahiplerine sormuşlar:

Peki siz işe alırken farklı olarak ne yapıyorsunuz ve işe yarıyor mu?

 

1. Aynı görevi veriyorumMichael Quinn

Şirketimizdeki tecrübeli bir çalışanımızın çoktan bitirdiği bir görevi, adaya tamamlaması için tekrar veriyoruz. Zaten, bu görevin ne kadar sürede bittiğini ve adayın hangi zorluklarla karşılaşabileceğini biliyoruz. Bu yaklaşım, adayın verilen görevi ne kadar iyi yaptığını ölçebileceğimiz bir karşılaştırma olanağı veriyor.

Michael Quinn, Yellow Bridge Interactive


 

2. Önceki proje hakkında konuşurumMary Ray

Adaylara, yapmış olduğu son projeyi(takımla birlikte tabii!) anlatmasını ve nelerin zorluk çıkarttığını soruyorum. Bunun işe yaradığını düşünüyorum, çünkü bu yaklaşım ile adayın sorunlara karşı nasıl yaklaştığını, sorunu çözmek için ne yaptığını, bireysel
olarak takıma ne kattığını ve takım ile çalışırken ne hissetiğini anlayabiliyorum.

Mary Ray, MyHealthTeams


 

3. Ucu açık sorular soruyorumRob Fulton

Mülakatlarda elimden geldiğince ‘evet’ veya ‘hayır’ cevabı alacağım soruları sormaktan kaçınıyorum. Çünkü adayı incelerken, sadece ne kadar iyi kod yazabildiğini değil, aynı zamanda karakterini de incelemek gerekir. Mülakatta konuşurken, adaya cesaret veririm ki, benim bekledğim cevaplardan ziyade kendi düşüncelerini ifade etsin.

Rob Fulton, Matikis


 

4. Altı aylık çalışma şansı veriyorumJohn Rampton

Bütün adayların altı aylık danışman olmasını sağlıyorum. Bünyemizde bulunan bir takım ise, altı aydan sonra adayları alıp almamaya karar veriyor. Bu yöntem ile Silikon vadisindeki en iyi takıma sahibiz.

John Rampton, Adogy


 

5. Senaryoları inceliyorum!Luke Skurman

Mülakat sırasında, adayların sorunları çözme aşamasındaki kararlılıklarını ve tutkularını anlamaya çalışıyorum. Genelde, adayların meraklarını ve yönelimlerini test edecek sorular soruyorum.

Kişisel projeleri çok olan adaylarla mülakat yapmayı seviyorum. Teknik tecrübelerini günlük hayatta kullanan insanlardan hoşlanıyorum.

Luke Skurman, Niche.com


 

6. İşi neden istediğini araştırıyorum!Doreen Bloch

Teknik olsun olmasın, herhangi bir işte, tutkulu veya kendini işe veren bir takım çok önemlidir.

Teknik iş alımlarında sorulabilecek güzel sorulardan biri, yapılan işin hangi kısmı daha çok hoşuna gidiyor olmalı. Bu sorunun cevabı, sadece takım ile ne kadar anlaşabileceğini göstermesi dışında, adayları daha çok çalışması için heycanladırabilecek teknolojileri öğrenmemizi sağlıyor.

Doreen Bloch, Poshly Inc.


 

 7. Pair programlama için cesaret veririmMatt Mickiewicz

Eğer mühendis adayları bir saatlik ortaklaşa uzaktan çalışma aşamasını geçerse, bir günlük merkez ofisimize davet edilir. Gün içinde, diğer çalışanlar ile pair programlama yaparlar, beraber yemeğe çıkarlar, ürün ile ilgili şirket toplantılarına katılırlar. Böylece iş ortamının nasıl olduğunu anlarlar.

Matt Mickiewicz, Hired


 

8. Önceki işleri denetlerimJosh Weiss

Kodlarının ne kadar kaliteli ve temiz olduğunu anlamak için önceki işlerini incelerim. Çoğu zaman, her ne kadar iş bitse dahi, arkasındaki kod çok kötü olabilir!

Josh Weiss, Bluegala


 

9. Teknolojinin kötü noktalarını tartışırımPhil Chen

Bir çok teknik iş ilanlarında çok sayıda teknoloji veya programlama dili isteniyor. Tecrübelerimden yola çıkarak diyebilirim ki, bahsedilen teknolojinin dezavantajlarını konuşmak, avantajlarını konuşmaktan daha belirleyici bir yol. Bu yaklaşım adayların, istenilen teknoloji veya programlama dilleri hakkında ne kadar tecrübeli olduğunu gösteriyor.

Phil Chen, Systems Watch


 

10. Mülakatı bölümlere ayırıyorumFabian Kaempfer

İş alımlarında izlediğimiz yollardan biri mülakatı iki bölüme ayırmak; nitelikler ve kültür. İlk önce iş ile alakalı, daha sonra biraz kişisel sorular soruyoruz. Bu iki kıstas, takımın sinerjisini korumak için çok önemli.

Fabian Kaempfer, Chocomize


 

11. Sunum yapmasını istiyoruzWade Foster

Adaylardan istediği bir konu hakkında takım önünde sunum yapmasını istiyoruz. Günümüzde, teknik bir konuyu teknoloji ile içli dışlı olmayan insanlara anlatmak çok önemli bir husus. Bu sunum ile birlikte adayların iletişim gücünün ne kadar iyi olduğunu görebiliyoruz.

Wade Foster, Zapier


 

12. Teknolojinin nasıl işlediğini soruyorumIoannis Verdelis

Adaylara kullandığımız teknolojilerin nasıl çalıştığını soruyorum. Ne cevap verirlerse versinler, cevabın yanlış olduğunu söylüyorum. Bu yöntem ile iki şeyi anlayabiliyorum:

  1. Mülakat için ne kadar hazırlandığını
  2. Cevabımdan sonra ne kadar iyi bir cevap verdiklerini

Ioannis Verdelis, Fleksy

 

Kaynak: The Next Web(TNW)

Adem İlhan

Paylaşmayı seven, bildiklerini esirgemeyen bilgisayar mühendisi.

-->