Uygulama Geliştiriciler için Tasarım İpuçları

By -

Uygulama geliştirirken (özellikle son kullanıcıyla etkileşime yönelik, mobil veya web uygulamalarda) uygulamanın tasarımı büyük bir öneme sahip.
Geliştirdiğimiz uygulamalar; arkaplanda büyük bir altyapı, detaylı bir akış, titiz bir mimari barındırsa bile önyüzde ortaya çıkabilecek görsellik veya kullanılabilirlik problemleri, doğal olarak, kullanıcıları uygulamadan soğutmaya yetebilir.
Bu yazıda, kendim de faydalandığım, tasarımcılar tarafından önerilen, birkaç tasarım ipucunu paylaşmak istedim.
Haydi başlayalım…

1. Font seçimi

Uygulama görünümünde hiçbir şeyi değiştiremeseniz bile yalnızca uygulama font’unu değiştirmeniz beklentinizin ötesinde fark yaratabilir. (https://eksisozluk.com/80-20-kurali–1865910)

Şık bir font işleri kolaylaştıracaktır
Tavsiye edebileceğim bazı güzel font’lar: Century Gothic, Segoe UI, Helvetica, Open Sans, Museo Sans, Montserrat, Arial, Tahoma, Seravek

2. Tek font ile harikalar yaratmak

Ağırlıklı olarak kullanacağımız font’ları belirledikten sonra (max. 1 veya 2 font kullanmak uygun olacaktır) ilgili font’ları farklı büyüklüklerde kullanarak farklı vurgular yaratmamız mümkün.

Bir font’un farklı boyutlarıyla kullanıcıyı abone olmaya yönlendiren güzel bir örnek

3. Renk paleti seçiminin önemi

Uygulamanızda ağırlıklı olarak kullanacağınız renkleri belirlerken, birbirine uygun renkler seçerek kullanıcılarınızın göz zevkine hitap edebilirsiniz.
Peki bu “uygun” renklere nasıl ulaşabilirim?
Fikir vermesi açısından Adobe’un çok güzel bir hizmeti olan Adobe Kuler’den faydalanabilirsiniz: https://color.adobe.com/create/color-wheel/

4. Fotoğraf galerilerini farklı sütun boyutlarında gruplamak

“Fotoğraf galerilerini farklı sütun… nasıl yani?”
Yazıya dökünce pek anlaşılır olmadı ama görselle anlatmak daha uygun olacak sanırım:

5. İkonlarla fark yaratmak

Uygulamanızda listelediğiniz verileri ufak ikonlarla desteklemeniz durumunda kullanıcılarınızı, rahatsızlık verebilecek “boşluk” hissinden kurtarabilirsiniz.

Ufak ikon eklemeleri içerik listelemede hoş bir görüntü sağlayacaktır

6. Arkaplanda hafif “gradient” efektin kullanılması

Uygulamanıza arkaplan belirlerken düz bir renk seçimi yapmak yerine (arkaplan beyaz olsa dahi) ufak bir “gradient” efekti vermeniz durumunda hoş bir detay sağlayabilirisiniz:

7. Kalabalıktan kaçınmak

Uygulama içeriğinizi tek bir noktada sıkıştırmak yerine kullandığınız görseller/metinler arası boşluklar bırakmak güzel bir görünüm sağlayacağı gibi kullanıcının uygulamanızı sindirmesinde kolaylık sağlayacaktır.

8. Tasarımda 1.6 taktiği

İçeriğinizde satır arası boşluğu 1.6 olarak ayarlamanız yazınızın daha okunabilir ve daha dikkat çekici olmasını sağlayacaktır.

“Tasarımda ferahlık”

9. Birbiriyle ilişkili içerikleri gruplama

Uygulamanızda hem iyi bir tasarım hem de iyi bir kullanılabilirlik sağlamak için, birbiriyle ilişkili verilerinizi gruplayabilirsiniz.

10. “Çakı gibi” tasarım

Profesyonel bir görünüm için objelerinizi simetrik/hizalı tutmanız kullanıcılarınızda iyi bir izlenim bırakacaktır.

-->