iOS Uygulama Geliştirme 2: Nereden Öğrenmeli, Nereleri Takip Etmeli?

By -

Bu serinin ilk yazısında  iOS uygulama geliştirme için nelere ihtiyacınız olduğundan ve hangi programlama dillerini bilmeniz gerekeceğinden bahsetmiştim. Bu yazıda ise Objective-C ve Swift’in öğrenilebileceği ve kendinizi geliştirebileceğiniz çeşitli kaynakları ele alıyorum.

Ray-Wenderlich

Ray Wenderlich bloğu ile beklenmedik bir üne kavuştu.

Ray Wenderlich

Ray Wenderlich kendi halinde iOS dersleri yazan bir yazılımcıyken bloğu zamanla popüler hale gelir, isteklere yetişemez, yardımcı yazarlar alarak siteyi büyütmeye başlar ve olaylar gelişir. Muhtemelen hiç bir fikri olmayıp iOS ve Objective-C’ye balıklama dalmak isteyenler için raywenderlich.com en iyi kaynak. Sitede hem programlamaya yeni başlayanlara hem de özel bir konuda kendini geliştirmeye çalışanlara uygun dersler mevcut.  Ayrıca dileyenler için video dersler de mevcut ancak videolara erişebilmek için aylık veya yıllık üyelik gerekiyor.

Apple’ın Geliştirici Kütüphanesi

Apple gerçekten detaylı ve düzgün anlatımlı bir kütüphaneye sahip. Eğer iOS uygulamalarının arka yapısıyla ilgili hiç bir fikriniz yoksa ve vaktiniz varsa Apple’ın “Bugün iOS Uyulaması Geliştirmeye Başlayın” dökümanını okuyarak işe başlayabilirsiniz. Bu kütüphaneden iOS’la ilgili temel frameworklerden düşük seviye görüntü işlemeye kadar her konuda istemeyeceğiniz kadar detaylı bilgiyi elde etmek mümkün, bir konuda uğrşamaya başlamadan önce alakalı dökümanı bulup okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Dökümantasyonun tek eksi sayılabilecek yanı kısmen ağdalı bir dille yazılmış olması ancak ona da zamanla alışılıyor.

Video Dersler

WWDC videoları yenililkleri takip etmek için olmazsa olmazlardan

WWDC videoları yenililkleri takip etmek için olmazsa olmazlardan

Eğer dersleri okumak yerine dinlemeyi/izlemeyi tercih ederseniz Stanford Üniversitesi’nin verdiği iOS programlama dersleri uzunca bir süredir popüler. Bu derslere iTunesU üzerinden ücretsiz olarak erişmek mümkün. Eğer geliştirici hesabınız varsa Apple’ın geliştirici platformu üzerinden sunduğu videolar arasında da hem yeni başlayanlara, hem de eski geliştiricilere hitap edecek videolar var. Özellikle WWDC konferansları güncel teknolojileri takip etmek ve yeni bakış açıları kazanmak için oldukça yararlı. Ayrıca YouTube’da da istemeyeceğiniz kadar Objective-C ve Swift dersi bulabilirsiniz, ama bunların pek çoğunun fazlasıyla kalitesiz olduğunu ve hatta kafanızı karıştırabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Kitaplar

Piyasada iOS geliştirmeyle ilgili onlarca kitap mevcut. Her sene yeni bir iOS sürümünün çıkması ve bunlarda irili ufaklı onlarca şeyin değişmesi kitapların da her sene yeni bir verisyonunun çıkmasını gerektiriyor. Dolayısıyla kitap seçerken en çok dikkat edilmesi gereken konu iOS’un güncel sürümünü kapsayıp kapsamadığı.

Ne yazık ki Türkçe kitapların bildiğim kadarıyla pek çoğu yazıldığı iOS sürümlerinde kalıp güncellenmemiş durumda. Eğer iOS programlamaya Türkçe kitaplar ile başlamak istiyorsanız iOS yerine Objective-C’yi konu alan kitaplara yönelmeniz daha mantıklı olacaktır.

Yabancı yayınlara gelince; O’Reilly yayınlarından çıkan “Cookbook” serisindeki kitaplar genel olarak ele aldığı konuyu detaylı ve akademik (ancak kısmen sıkıcı) şekilde inceliyorlar. Apress yayınlarından çıkan kitapların da zaman zaman biraz yüzeysel kalsalar da yeni başlayanlara uygun, örnek ağırlıklı güzel bir anlatımı var. Bunların dışında Packt yayınlarının iOS ile ilgili kitapları da incelenebilir. Piyasada bunların dışında da başlangıç düzeyinde ve ileri düzeyde pek çok kaynak elbette mevcut.

Son olarak bu kitapların neredeyse hepsinin e-kitap formatında da mevcut olduğunu eklemiş olayım 😉

NSHipster

NSHipster düzenli güncellenen güzel bir kaynak.

Yardımcı Kaynaklar

İnternette hem Objective-C/Swift öğrenirken yararlanabileceğiniz hem de takip etmenin size ummadığınız bir şeyler katabileceği çeşitli siteler var. Bunları detaylarına girmeden sıralarsam;

Artık güncellenmeyen ama kurcalamanın faydalı olacağını düşündüğüm bazı siteler: idev101cocoadevcentral, cocoawithlovetheocacao.

Düzenli olarak güncellenen ve takip etmenin yararlı olacağı siteler: NSHipsternatashatherobotpetersteinbergermaniacdeviosdevelopertips, NSBlog, ios-blog.

Tüm bunların dışında StackOverflow‘da çok oy alan sorulara ve cevaplarına bakmak da daha sonradan beklemediğiniz anlarda işinize yarayacak bilgiler edinmenize yardımcı olabilir.

Sonuç

İnternette iOS uygulama geliştirmek isteyen biri için istemeyeceği kadar kaynak mevcut, ben de bu yazıda kendi bilip yararlandıklarımı olabildiğince paylaşmaya çalıştım. Swift ve Objective-C’yi karşılaştırdığım dizinin 3. yazısında görüşmek üzere.

Yüksek lisanstan vakit bulabildiğinde iOS uygulama geliştirmekle ilgili bildiklerini yazmaya çalışıyor.

-->