Yapay Zekaya Kod Yazdırmak Mümkün Mü? Yapay Zeka ile Kod Yazılır Mı?

Yazar -

Yapay zeka yazılımcıların işini elinden alacak mı?“Yapay zeka kullanarak yazılım bilgisi olmadan nasıl kod yazarım?” Son günlerde çevremden gelen soruların geneli bu şekilde. Peki gerçekten yapay zeka bu kadar gelişti mi? Yapay zekaya kod yazdırmak mümkün mü? Gelin bu işi bir yazılımcı gözünden anlatayım.

Yapay Zekaya Kod Yazdırmak Mümkün Mü?

Evet, mümkün! Şu anda pek çok yapay zeka destekli IDE (yani yazılım geliştiricilerinin kullandığı editör, basitçe, kodları yazdığımız uygulama) tamamiyle otomatik biçimde girdiğimiz direktifi değerlendirip çalışan kod üretebiliyor. Hem de bu editörler vasıtasıyla web sitesi yapabiliyoruz, mobil uygulama geliştirebiliyoruz, Excel formülleri üretebiliyoruz, ve daha nice şey… Nedir bu editörler (IDE’ler), nasıl kullanılır, en popülerlerini inceleyelim.

Cursor

Yapay Zekaya Kod Yazdırmak

Cursor bu konuda ilk çıkan editörlerden biri.

  • Öncelikle boş bir klasörü bu editör ile açıyorsunuz (veya mevcut bir kodunuz varsa bu klasörü de açabilirsiniz).
  • Ardından sağ panelde Cursor’a direktif vererek neyi kodlaması gerektiğini söylüyorsunuz. Burada 2 adet farklı mod var. Eğer yazılım geliştirici iseniz “Chat” modunu kullanarak Cursor ile kod üzerine konuşabilir ve yapılması gerekenler konusunda ondan “destek” alabilirsiniz. Ancak yazılım geliştirici değilseniz (veya yazılım geliştirici de olabilirsiniz şart değil tabi) Cursor’u “Write” mod’unda kullanarak direkt olarak kod geliştirmesini isteyebilirsiniz. Yapılması gerekeni yazıyorsunuz ve Cursor da bunu kodluyor.

Bu kadar basit. Ancak, kişisel deneyimlerime göre Cursor’dan daha iyi bir alternatif keşfettim. Şimdi o alternatiften bahsedeyim.

Windsurf

Windsurf ise, Cursor’a alternatif olarak çıkmış bir yapay zeka destekli editör. Kişisel deneyimime göre, bence, Cursor’dan çok daha başarılı. Ne zaman Cursor kullansam (özellikle mobil projelerde) bir noktadan sonra sapıtmaya başlıyor ve girdiğiniz direktiflerle alakasız çıktılar üretiyor. (Örneğin, al şu görseli sağa taşı dediğimde nedense geliştirdiği uygulamaya ait “Şifremi Unuttum” sayfasını siliyor. Çok garip.) Ancak, şu ana kadar farkettim ki Windsurf’un saçmalaması Cursor’a oranla çok daha az.

Yapay Zekaya Kod Yazdırmak

Windsurf’te “Cascade” olarak adlandırılan sağ panelde direktifleri yine Write veya Chat modunda veriyorsunuz. Dediğim gibi, Write direkt olarak kodu yazıyor (açıklamasını da yapıyor) ancak Chat sadece kod üzerine konuşuyor ve öneri sunuyor, direkt kodu değiştirmiyor.

Diğer alternatifler

Replit, Cline, vb. alternatifler de var yapay zeka ile kod geliştirmek için, ancak ben Cursor ve Windsurf dışındaki olasılıkları pek beğenmedim açıkçası. Hem kullanılabilirlik hem de ürettiği sonuç bakımından Windsurf bana çok daha iyi çıktı verdi.

Gelelim şimdi önemli kısma

Dikkat edilmesi gerekenler

  • Bu yapay zeka editörlerini kullanırken Claude Sonnet model’ini kullanmaya çalışın derim. Çünkü Claude Sonnet, kod geliştirme için özellikle geliştirilmiş bir LLM model’i. Ben şu anda yeni versiyonu olan Claude Sonnet 3.7‘yi kullanıyorum.
  • Yapay zeka kendi başına kod geliştirebiliyor, evet, ancak arada saçmalayabiliyor. İşte burada saçmaladığı zaman bir yazılım geliştiricinin dokunuşu gerekebiliyor. Bu saçmalama bazen bariz olsa da bazen konu hakkında deneyimi olmayan bir insan için daha farkedilemeyecek biçimde hatalar yapabiliyor ve bu çok tehlikeli oluyor. Örneğin, yapay zeka veritabanı tasarımını yaparken ilerde başınıza bela olabilecek kötü optimizasyonlar yapıp başta farketmeseniz de uzun vadede sizin yolunuzu tıkayacak, uygulamayı şişirecek garip hareketler yapabiliyor.
  • Yapay zekanın saçmaladığı yerlerde kodunuzu bir önceki adıma geri almak gerekebiliyor sık sık. Bu yüzden, çalışmanızı kaybetmemek adına muhakkak versiyon kontrol sistemi nedir öğrenin derim.

O zaman yazılım geliştirmeyi öğrenmeden yapay zeka ile uygulama yapamayacak mıyız?

Bu biraz gri bir alan. Bence, yapabilirsiniz ancak bazı riskleri göze almanız ve zaman içerisinde biraz teknik bilgi edinip biraz da bu süreçte yazılımın temel kısımlarına da aşina olup ilerlemek lazım. Bunu yapabilen insanlar var, örneğin Pieter Levels. Pragmatik düşünürsek, başlangıçta insanların karşısına sunabileceğiniz bir uygulamayı, yazılım bilgisi gerektirmeden, hızlıca çıkartabilir ve talep topladıkça bir yazılım geliştiriciyle anlaşarak/ortak olarak ilerleyebilirsiniz. Tek başına da yapabilirsiniz bu süreci ama dediğim gibi riskli olacaktır. Bu risklerin farkında olarak ilerleyip yol üzerinde de teknik bilgiler edinerek ilerleyebilirsiniz tabi ki.

Yapay Zekaya Kod Yazdırmak

En güzeli…

Bu editörleri kullanarak işin içine ufaktan giriş yapın ve deneyimlerinize göre kendiniz nasıl ilerleyeceksiniz karar verin derim. Bu editörleri kurcalayarak birkaç ay içerisinde yazılım konusunda kendinizi de geliştireceksinizdir diye düşünüyorum.

Eğer yazı ilgi görürse devamında bu tarz araçları kullanırken dikkat edilmesi gereken konularda (bu tarz editörleri kullanırken daha az saçmalamaları için ne yapmalı, en etkin şekilde editörler nasıl kullanılır, daha yaratıcı nasıl kullanırız gibi) deneyimlerimi de paylaşıyor olacağım. Aklınıza takılan soruları yorumlarda sormayı ihmal etmeyin.

Sevgiler