Zaman yönetimi ciddi iştir!
Yatmadan önce bir sonraki günü çok iyi planlarım. Saatlik plan oluşturma konusunda benden iyisi yoktur! Hem de sadece kafamda yapmam planlamamı…
Yaptığım planı Evernote ile kaydeder, HabitRPG ile oyun haline getirir, işlerin süresini de Toggl ile bir kenara kaydetmeyi hedeflerim.
Sırf yapacağım işleri planlamam bile 30-40 dakikayı bulur, o derece de titizimdir. Gelin size biraz planlarımdan bahsedeyim.
Planlanan:
– Saat 8:00‘da kalkarım…
– 9:00‘a kadar kahvaltı, duş falan hallettim mi 10:00‘da çalışmaya başlarım.
– Saat 17:00 oldu muydu azcık dışarı çıkarım.
– 23:00-24:00 arası eve gelir vurur kafayı yatarım…
Gerçekleşen:
– Saat 8:00‘da alarmı 5 dakika uzattım… 12:30 gibi kalktım.
– Game Of Thrones’un yeni bölümünü izleyememiştim ona baktım biraz… Kahvaltı falan da derken saat olmuş 14:30…
– Neyse en azından 2 buçuk saat bakayım işe, 17:00‘a çok var…
– Azcık internette dolanayım derken bir baktım 16:45!
– Hazırlandım ettim, 17:30 gibi evden çıktım. Eve 02:30‘da geldim, vurdum kafayı yattım…
– Saat 8:00‘da alarmı 5 dakika uzattım…
N’oldu şimdi?
Ne olacak… 40 dakika harcayarak yaptığım planın 1 dakikasını bile gerçekleştiremedim, yalan oldu! Üstüne bir de pişmanlık duygusu da eklendi, tuzu biberi oldu.
Halbuki verim arttırmayla ilgili o kadar güzel programlar bulup bir o kadar güzel planlar oluşturmuştum. Nerde hata yaptım?
1) 5 dakika kuralı
Ne demiştim? “40 dakika harcayarak yaptığım planın 1 dakikasını bile gerçekleştiremedim”
Aslında planladığım herhangi bir adımı sadece 5 dakika odaklanarak yapmaya başlasam işe kendimi saatlerce kaptırarak devam edebilecektim. Şimdi başlasam kaç saat çalışabilirim diye hesap yapacağıma direkt olarak işi yapma adımına geçseydim her şey çok daha güzel olacaktı.
5 dakika sadece, 5 dakikacık!
Bu kadar basit mi yani?
Evet, bu kadar basit! Masama su getireyim, güzel bir not defteri ayarlayayım, pek güneşli değil sanki oda camı mı açsam ne yapsam? Neyse bir bölüm dizi seyredeyim o bitince kesin başlarım… gibi bahanelerin arkasına saklanmadan yalnızca 5 dakika odaklanmak…
“Bu beni kesmedi, başka nelere dikkat etmem gerekir?”
2) Geribildirim (feedback)
İş yaparken, sıkılmadan devam edebilmeyi arzu ediyorsak geribildirim çok ama çok önemli!
Geçenlerde bu konu hakkında çok güzel bir yazı (özellikle feedback kelimesi geçen paragraf) ile karşılaştım.
Yazıda bahsedilen şey oyunların eğlenceli olmasının temelinde bir an önce geribildirim alabilmemiz (olumlu/olumsuz) ve bu sebeple motive olabilmemizin yatmasıydı.
Yaptığımız işi başkalarına göstermemiz mümkünse ve olumlu/olumsuz geribildirim alabiliyorsak, alakalı işi sıkılmadan çok ama çok uzun süre yürütebilmemiz mümkün.
Ne de olsa insan sosyal bir canlı.
3) Mümkün olduğunca en zor maddeyle işe başlamak
Gün içerisinde yapmayı planladığımız birden fazla iş olabilir. Zaman yönetimini yaparken, bu işlerden en zorunu (aka. bölüm sonu canavarı) en başta gerçekleştirirsek bundan sonra gelecek maddeler bizim için çocuk oyuncağı olacaktır.
En zor maddeyi gerçekleştirdiğimizde gelecek olan rahatlık hissi bize güven verecek ve “amaaaan nedir ki yani, hallederiz” deyip gaza gelmemizi sağlayacaktır. (İnsan kendini her zaman böyle hissedebilecekmiş gibi düşünse de öyle olmuyor.)
4) Hızlı çözülebilecek işleri hemen halletmek
E yukarıdaki madde en zor olanı önce yap diyor!?!! Evet öyle diyor, ancak çok kısa sürede halledilebilecek bir iş varsa (zor olan işin aciliyeti ve planınızın içeriğinin birbirine etkisi göz önüne alınarak) bu işi hemen halletmek günlük sorun listesini çözebilmeniz için odaklanmanıza çok yardım edecektir. Kilit nokta işin çok kısa zamanda halledilebilecek potansiyele sahip olmasında.
Bu taktik özellikle öğrenciyken, sınav anlarında çok işime yaramıştı.
5) Kılı kırk yarmamak
Sandalyemi azcık daha mı öteye alsam? Sürahide su kalmamış, bir su doldurup gelsem mi acaba? Odam da çok dağınık aslında çalışmaya başlamadan önce şöyle bir toparlasam iyi olur gibi… Masa sallanıyor mudur nedir, kağıt mı sıkıştırsam bacağına?
Tanıdık geldi mi? Aslında kendi kendimize “titizlik” kategorisiyle kabul ettirmeye çalıştığımız bu gereksiz, zaman kaybettirici şeyler, işe girişme korkumuzun bir yansıması, zaman yönetiminin düşmanı. Böyle durumlarda yapılması gereken en mantıklı hareket düşünmeyi, bahane üretmeyi, sorgulamayı bir kenara bırakarak Gadanallah! deyip işe girişmek.
Hatırlarsanız ilk 5 dakika odaklanmak çok önemli demiştik, 5 dakikayı aştıktan sonra bir problem kalmıyor. Azcık gayret…
Yani…
Yani, cidden aklımızdaki planları gerçekleştirmek istiyorsak planları detaylandırmaktan ziyade gerçekleştirmeyi hedeflemeliyiz. Zaten gerçekleşmeyecek planlar için zaman tablosu çıkartmaya pek gerek yok sanki.
Öyle değil mi?
Projelerinizi zamanında gerçekleştirmeniz ve zaman yönetimini gerçekleştirebilmeniz dileğiyle…