Kaç Yazılım Dili Var? En Popüler Yazılım Dili Hangisi?

Yazar -

Hiç merak ettiniz mi? Acaba, dünyada kaç yazılım dili var? Çok ilginç ama sayı beklediğinizden çok ama çok fazla.

Esasında farklı amaçlar için farklı yazılım dilleri bulunuyor. Yapılacak işin türüne bağlı olarak farklı farklı yazılım dilleri var. Net bir sayı vermek imkansız olsa da farklı kaynaklardan yaptığım araştırmalara göre 9000’e yakın yazılım dili bulunuyor. Ancak, bu kadar yazılım dilinin hepsi aktif olarak kullanılmıyor tabii ki. Aktif olarak kullanılan dillerin sayısı ise 700-800 civarında.

kaç yazılım dili var

Neden bu kadar çok yazılım dili var?

Güzel soru. Bazı yazılım dilleri farklı amaçlara uygun olarak daha iyi sonuç üretebildiği için var. Bazıları ise tamamiyle yiğidin yoğurdu farklı yemesi sebebiyle. Mesela Python, günümüzde, sahip olduğu kütüphanelerin çeşitliliği ve komünitenin bu yönde ilerlemesi sebebiyle veri bilimi, yapay zeka, web geliştirme gibi amaçlarla kullanılırken; R ise, istatistik ve veri analizi için kullanılıyor. JavaScript ise doğası ve yapısı gereği genellikle web uygulamaları için kullanılırken günümüzde JavaScript kullanarak dilerseniz API uygulamaları bile geliştirebiliyorsunuz.

Her iş için uygun farklı bir dil var

Bazı diller ise birbirine benzediği için aynı kategoride kullanılabilir, mesela C# veya Java. Eskiden Java Linux üzerinde çalışabiliyorken C# çalışamıyordu; ancak, günümüzde bu fark da ortadan kalktı ve iki dil arasındaki tercih yiğidin yoğurdu farklı yemesine evrildi.

Farklı amaçlarla kullanılan diller için birkaç örnek daha verir ve önceden verdiğim örnekleri bir listede toplayacak olursam şöyle bir özet sunabilirim:

  • Python: Veri bilimi, yapay zeka, web geliştirme
  • JavaScript: Web uygulamaları, frontend/backend
  • Java: Kurumsal yazılımlar, Android uygulamaları, masaüstü uygulamaları
  • C#: Oyun geliştirme (Unity), kurumsal yazılımlar, masaüstü uygulamaları
  • C++: Oyun motorları, yüksek performanslı sistemler
  • Swift: iOS/macOS uygulamaları
  • Kotlin: Android uygulamaları
  • C: İşletim sistemleri, gömülü sistemler
  • Rust: Güvenli ve yüksek performanslı sistemler
  • Go: Sunucu taraflı sistemler (hız ve performans)
  • R: İstatistik ve veri analizi

Aslında soru biraz da kaç yazılım dili var sorusundan hangi yazılım dili ne amaçla kullanılıyor sorusuna evriliyor.

kaç yazılım dili var
Dokümantasyon, StackOverflow, Google ve Claude arasında geçen bir ömür…

Yani iyi hoş da, neden bu kadar fazla dil var?

Sadece birkaç dil olsa, bunları öğrensek ve yolumuza devam etsek daha iyi olmaz mıydı? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye göre değişir; ancak, bence hayır, iyi olmazdı. Neden peki? Bu aslında atletlerin olimpik bir yarışta birbirleriyle olan yarışı gibi. Komünitesi büyüyen, yazılımcıların kullanmayı sevdiği, gerçek problemi çözen diller büyüyüp ilerlerken diğerleri yok olmaya mahkum. Bu durumda hayatta kalabilenler gerçekten işe yarayanlar oluyor. Oldukça demokratik bir ekosistem.

Yeni başlıyorum, hangisini seçeyim?

Size en hızlı sonucu verecek dili seçin derim. Hem iş bulabileceğim bir dil olsun hem de popüler/kullanılan bir dil olsun derseniz, buyrun size tamamen öznel bir liste.

  • Oyun yapmak istiyorum: Unity kullanmak için C# ile başlanabilir
  • Masaüstü, web yazılımlar, API vb.: C# veya Java olabilir. Yanına muhakkak JavaScript de lazım.
  • Mobil geliştireceğim: Swift, Kotlin, Flutter, React Native (Öğrenciyken MacBook alamadığım için ben Java kullanıp Android geliştirmiştim mesela)

Bu listede tamamiyle sizi yazılım geliştirmeye başlatmak için hızlı bir başlangıç yapmak adına örnekler verdim. Örneğin web geliştirmek isteyen React veya Angular ile de başlayabilir ancak API için bir backend dili de öğrenmesi gerekeceği için basit olsun diye C# veya Java gibi örnekler verdim. Bu verdiğim örnekleri başlangıç olarak değerlendirin.

Komik bir örnek…

Popüler bir oyun olarak Roller Coaster Tycoon’un Assembly dili ile yazıldığını biliyor muydunuz? Assembly dilini bilenler bu dilde herhangi bir yazılım geliştirmenin ne kadar zaman aldığını ve ne kadar zor bir dil olduğunu bilirler. Yalnızca bir geliştiricinin (Chris Sawyer) bu oyunu Assembly ile yazdığını öğrendiğimde hem gülmüş, hem şaşırmış, hem de Chris Sawyer’ı alkışlamıştım.

kaç yazılım dili var